35 tona krompira za socijalno ugrožene

prije godinu | 05.01.2023

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo počelo je isporuku otkupljenih poljoprivrednih viškova, a prvih 35 tona stiglo je u Udruženje „Pomozi.ba“.

„Ovo je treća sezona otkupa, a tradicionalno prva isporuka ide udruženju „Pomozi.ba“ koje krompir dalje distribuira shodno svojim uhodanim metodama. Ove godine organizaciji Pomozi.ba pripalo je 35 tona krompira otkupljenih od našeg poljoprivrednika iz Dujmovića, a distribucija se nastavlja i prema drugim organizacijama koje su ranije iskazale interes“, kazao je ministar Adnan Delic koji je posjetio našu organizaciju prilikom dostave krompira.

Elvir Karalić, osnivač organizacije „Pomozi.ba“ naveo je da se radi o izuzetno značajnoj donaciji.

„Svjesni smo koliko je teško proizvesti hranu, obzirom da smo se i sami upustili u taj poduhvat prošle godine. Ovu donaciju ćemo rasporediti tako da ćemo dio krompira pripremati u našim kuhinjama u vidu obroka za najugroženije kategorije stanovništva i to ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i našim drugim kuhinjama širom zemlje. Dio donacije podijelit ćemo direktno socijalno ugroženim porodicama koje pomažemo na mjesečnom nivou, a ostatak ćemo podijeliti manjim, našim partnerskim udruženjima, da oni dalje dijele svojim korisnicima“, izjavio je Karalić.

Sav otkupljeni krompir prošao je analize, ispitana mu je kvaliteta i siguran je za upotrebu, a svi nalazi su u vlasništvu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo koje garantuje sigurnost svih proizvoda, a isporuka se nastavlja sutra i u narednim danima.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić podsjetio je da su poljoprivredni proizvođači iz sistema podsticaja Ministarstva prijavili tržišne viškove u ukupnom iznosu od 135 tona krompira koji je Ministartsvo preko Robnih rezervi Kantona otkupilo po cijeni od jedne KM po kilogramu, te istakao da se krompir distribuira po unaprijed iskazanim potrebama udruženja i organizacija koje vode brigu o najranjivim kategorijama stanovništva.


Podijeli novost

Pomozi.ba © 2024. Sva prava zadržana.

Powered by doc.ba