Malena Džanica nakon ugradnje kohlearnih implantata odlično čuje, govori, uči pjesmice i uživa u djetinjstvu

prije 5 mjeseci | 06.02.2024

Neizmjerno smo sretni kada snimamo ovakve priče. Malena Džana Habul koja nije čula niti govorila, danas uči pjesmice, svira i uživa u druženju sa drugarima u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo.

Napredak naše ljepotice itekako je vidljiv nakon ugradnje kohlearnih implantata u Istanbulu, ali i zahvaljujući Centru u kojem djeca poput malene Džane mogu postići svoj puni potencijal.

Džana kaže da najviše voli mamu, tatu i seku, a kada tata nije tu, u osobe koje najviše voli uvrsti sa preslatkim osmijehom i njenu učiteljicu Edisu.

Mi smo u aprilu 2021. godine pokrenuli apel za pomoć kako bi ona otputovala u Tursku na ugradnju kohlearnih implantata.

Ova djevojčica je po rođenju imala povećane vrijednosti CRP-a, a sa godinu i četiri mjeseca roditelji su počeli sumnjati da djevojčica ima probleme sa sluhom. Nakon osam mjeseci dijagnostičkih pretraga, pregleda i testova, ustanovljeno je da Džana ima teško oštećenje sluha od 95% na oba uha.

Kako bi povratila sluh i govor, bila je neophodna ugradnja kohlearnih implantata, koje je najbolje raditi u ranoj dobi, jer se tada postižu najbolji rezultati, a ova preslatka djevojčica je pravi dokaz da je to zaista tako.
Podijeli priču

Pomozi.ba © 2024. Sva prava zadržana.

Powered by doc.ba