Godišnjica zemljotresa

prije 21 dana | 06.02.2024

Danas se navršava godina dana od tragičnog i jednog od najrazornijih zemljotresa u kojem su stotine hiljada ljudi sa područja Turske i Sirije stradale, povrijeđene i ostale bez svojih domova, porodice i prijatelja.

S obzirom na to da je humanitarna pomoć stanovnicima Turske i Sirije jedna od najvećih i najuspješnijih akcija koju su Bosanci i Hercegovci i Udruženje Pomozi.ba sproveli, pokušat ćemo kratko rezimirati šta smo to sve u protekloj godini uradili kako bismo pružili pomoć ljudima koji su preživjeli ovu strašnu tragediju.

Istog dana kada se desio zemljotres, Udruženje Pomozi.ba je pokrenulo apel za prikupljanje pomoći, a već 9. februara naši timovi su bili na terenu u najpogođenijim predjelima. U prvih nekoliko sedmica nakon zemljotresa u našim skladištima je svakog dana bilo između 700 i 1.000 volontera koji su nam neumorno pomagali da sortiramo i pakujemo doniranu robu, a akciji se odazvao nezapamćen broj pojedinaca, vozača, ugostiteljskih, trgovačkih objekata, kompanija, te drugih organizacija i institucija iz cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, koji su na svoje načine nudili podršku i pomoć.

Uprkos brojnim problemima sa kojima smo se susretali, uz ogromnu volju i danonoćni rad naših timova i volontera u prvih 15 dana uspjeli smo zapakovati, napuniti i poslati 50 kamiona koji su činili prvi konvoj humanitarne pomoći, nakon kojeg je ubrzo uslijedio i drugi. Do današnjeg dana smo u zemljotresom pogođena područja Turske i Sirije poslali ukupno 121 šleper sa odjećom, obućom, grijalicama, agregatima, dekama, vrećama za spavanje, stambenim kontejnerima, šatorima, hranom, vodom, higijenskim potrepštinama, igračkama...

Pored osnovne pomoći koja je bila najpotrebnija u prvom periodu nakon zemljotresa, zahvaljujući donatorima i sredstvima koje smo prikupili uspjeli smo realizovati nekoliko projekata u ove dvije zemlje, poput izgradnje 40 stambenih jedinica u Siriji, škole, džamije i mesdžida u sklopu kampa koji je nakon zemljotresa napravljen u turskom gradu Belen, a u toku je izgradnja još jednog naselja u Turskoj koje bi trebalo biti završeno u toku ove godine.

U Siriji smo pokrenuli i pekaru u kojoj je do sada napravljeno 2 miliona hljebova, osigurali smo ugalj za 500 porodica kako bi imali grijanje tokom zime, te pokrenuli projekat stipendiranja nešto više od 1.000 sirijske djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja.

Većinu projekata na ovom području u ovoj godini privodimo kraju, dok će dio naših aktivnosti zbog velike potrebe prerasti u kontinuirane projekte.

Još jednom šaljemo ogromnu zahvalu svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u proteklih 365 dana kako bismo pokazali da ujedinjeni sa istim željama i ciljevima možemo pomjerati brda i planine. Hvala svim volonterima, donatorima, firmama i vozačima koji su besplatno ustupili svoje kamione i vozili do Turske, preduzećima i kompanijama koje su besplatno prevozili volontere, te medijima na konstantom izvještavanju o našim aktivnostima.


Podijeli novost

Pomozi.ba © 2024. Sva prava zadržana.

Powered by doc.ba