Budite dio kampanje Gram po gram za tone solidarnosti i donirajte hranu javnim kuhinjama

prije 2 mjeseca | 11.01.2024

Kampanja “Gram, po gram za tone solidarnosti” sprovodi se u sklopu inicijative „Niko gladan. Niko sam“, zahvaljujući kojoj je došlo do promjene zakonske regulative u BiH, koja hranu pred istek roka trajanja oslobađa plaćanja PDV-a.

Donošenje navedenog zakona predstavlja ključni trenutak za razvoj kulture doniranja u našoj zemlji, koja ne samo da doprinosi društvenoj odgovornosti i održivosti te smanjenju otpada, već brigom o osobama u potrebi otvara novi put ka izgradnji snažnijih veza između poslovnog sektora i zajednice.

S ciljem educiranja svih aktera u procesu doniranja, kreiran je vodič za kompanije i javne kuhinje sa jasnim smjernicama. Vodič za javne kuhinje i kompanije odgovara na pitanja ko po zakonu može biti donator hrane oslobođene plaćanja PDV-a, ko može biti primalac te hrane, kao i koje uslove je potrebno ispuniti i korake slijediti u ovom procesu. U njemu je precizirano i šta se može donirati, a predstavljeni su i I-DH obrazac i ugovor o donaciji.

Na nedavno održanoj velikoj konferenciji u Sarajevu, pod nazivom "Kako unaprijediti sistem doniranja hrane u BiH", detektovana su tri glavna izazova: nedovoljna informisanost kompanija i javnih kuhinja, kratkoća rokova za doniranje i logistika, odnosno proces distribucije hrane do javne kuhinje te potreba za registrom kako posrednika u doniranju tako i kompanija. Spisak javnih kuhinja sa kontakt podacima možete vidjeti na stranici nikogladan.lonac.pro.


"Konferencija je pokazala da se ništa ne može promijeniti preko noći i da nam svima predstoji još mnogo posla. Ipak, najvažnije je da u cijelom ovom procesu imamo podršku sa svih strana, ne samo kompanija i javnih kuhinja, već i Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Agencije za sigurnost hrane BiH. U idućem periodu, putem kampanje 'Gram po gram za tone solidarnosti' ćemo se pobrinuti da svi na koje se ove pogodnosti odnose čuju za prednosti nove legislative, kako je mogu primijeniti i kako mogu doprinijeti boljem i humanijem društvu", kazali su iz Fondacije Mozaik.

Drugi ključni aspekt su rokovi. Prema pravilima, da bi se hrana smatrala donacijom radi sprečavanja uništavanja, uslov je da je preostalo najviše pet dana do isteka roka navedenog na deklaraciji ili ambalaži ili da preostaje najviše 5% od ukupnog perioda navedenog na deklaraciji ili ambalaži. Kratkoća rokova štiti porezni sistem naše zemlje od mogućih malverzacija i ovaj izazov je moguće prevazići povezivanjem donatora i javnih kuhinja. U zaključcima konferencije istaknuta je i potreba za registrom udruženja i kuhinja u BiH koji mogu biti posrednici u doniranju, kao i registrom kompanija potencijalnih donatora. Ovim se otvara prostor za kreiranje elektronske platforme na kojoj bi se susretale ponuda i potražnja, kao i povezale kompanije sa javnim kuhinjama na njihovim mikrolokacijama, tako da hrana od donatora odmah ode prema primaocu hrane.

Od trenutka kada je početkom oktobra novi zakon postao operativan, uslijedila je prva donacija hrane u vrijednosti od 20.000 KM, a onda nakon nekoliko manjih donacija zabilježen je novi veliki donatorski poduhvat - donacija od oko 100.000 KM koju je organizacija Pomozi.ba distribuirala u 11 javnih kuhinja širom zemlje.

Od cijelog našeg društva očekujemo podršku i proaktivan pristup da se donira što više hrane javnim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine, ali i da što više kompanije prođe proces doniranja po novoj legislativi kako bi im to prešlo u naviku i postavilo temelje novoj, boljoj svakodnevnici u kojoj unaprijed planiraju kada će imati hranu pogodnu za doniranje bez plaćanja PDV-a i u direktnom kontaktu s javnim kuhinjama planiraju njen transport te dogovaraju količinu hrane koju kuhinja može primiti. Za sva pitanja o procesu doniranja na raspolaganju vam je i naš koordinator Binas Mašić putem telefona 062 495 80 00. Radi se i na rješavanju posebnog problema nepostojanja evidencije javnih kuhinja u BiH na bilo kojem nivou, a i te informacije će biti dostupne online kao i vodič za doniranje.

Inicijativa "Niko gladan. Niko sam.” je dio programa "Pravni okvir za filantropiju", koji provodimo sa Fondacijom Mozaik i partnerskim organizacijama: Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans, a uz finansijsku podršku američke vlade putem USAID-a.

Kampanja “Gram, po gram za tone solidarnosti” traje do 31. januara 2024. godine.


Podijeli novost

Pomozi.ba © 2024. Sva prava zadržana.

Powered by doc.ba